2008年12月6日 星期六

核桃軟糖~失敗篇




看見貓姐做的花生軟糖, 我十分十分喜歡吃啊!!!! 立即請她打出食譜後, 買齊材料即日動工!!

可惜.......... 我辜負了的她的食譜, 製作失敗了

我沒有用花生而改用核桃。糖是成型了, 但我做出來的口感是硬的, 最失敗的是.... 黏牙!!

於是, 又做多一遍, 再重點留意煮糖溫度, 121度嘛! 沒錯哩! 結果, 糖仍是硬脆的, 而黏牙情況都是差不多。

想不通在那個步驟做錯了。想得頭也大了一倍!! 我煮糖的技巧真是要有待磨練, 於是....我決定, 暫時放棄它!

仍是要謝謝貓姐的食譜 , 雖然我暫時放棄, 但...相信我, I'll be back!


9 則留言:

  1. 賣相靚靚!

    我屋企都有好多胡桃想整左去.
    [版主回覆12/07/2008 22:54:00]但口感麻麻哩!

    回覆刪除
  2. 點解會咁既??唔緊要,再戰多遍,妳一定得既,我對妳有信心!
    PS:有無製成品相片睇睇呀?
    [版主回覆12/07/2008 22:54:00]OK!!!

    回覆刪除
  3. 現在看到製成品相片了, 頭先load相load得超...慢...慢...
    [版主回覆12/07/2008 22:54:00]呢排YAHOO BLOG都好慢..

    回覆刪除
  4. 努力、加油下次一定成功
    [版主回覆12/07/2008 22:53:00]YEAH!

    回覆刪除
  5. 睇個樣好靚喎, 一点也不似失敗呀!! 咁你咪終於做成功囉, yeah!!!
    [版主回覆12/07/2008 22:53:00]口感不太好哩!

    回覆刪除
  6. 加油﹗以您堅持嘅心 ~ 一定可以成功﹗
    上次睇見您做cookies之後﹐啱啱我都焗緊底 ~ 唧到我手指手腕的軟晒
    [版主回覆12/07/2008 22:53:00]多謝!!
    打發鬆D, 好好唧喎, 唔好雪完先唧!

    回覆刪除
  7. 不用太久, 你巳 back to 成功, 勁!!!
     
    [版主回覆12/08/2008 19:39:00]客氣

    回覆刪除
  8. 其實呢,點解妳覺得呢個好黏牙?我又唔係太覺,食時仲有少少絲添?
    [版主回覆12/09/2008 18:49:00]因為事實真係好黏呀, 係個隻食哂勒, D牙會仲會有一舊黏住咁, 好用力趙呀趙....可能我煮糖溫度唔係太準, 所以用咗孟老師個食譜, 加了粟粉水, 會軟身D, 又唔黏牙喎, 都幾神奇哩!

    回覆刪除
  9. 咁我都試下孟老師個食譜先!謝謝分享! ^^

    回覆刪除