2008年11月24日 星期一

倒模朱古力~Butter Crunch Toffee


'

喔!!!!!! 很開心哩!  因為做了一款倒模朱古力內餡, 很很很很很 x 100000...... 喜歡和滿意!!

外殼是普通調溫的苦甜朱古力, 內餡是自製榛子朱古力和主角~~ Butter Crunch Toffee!
即是什麼呢?! 大家有吃過樂家杏仁糖嗎? 朱古力包裹著很鬆脆香口東西~像拖肥, 但脆脆的, 就是它呢~牛油脆拖肥啊! 我和大爺, 公司幾個同事, 都很喜歡吃樂家杏糖呢! 於是, 我便來個自家製, 並加入最愛的倒模朱古力入面!! 愛死哩!

首先介紹一下Butter Crunch Toffee, 下篇才介紹自製榛子朱古力。

這個Butter Crunch Toffee食譜, 味道和口感做出來都跟樂家的很相似喔!

牛油 75g (如用無鹽牛油,另要加1/4茶匙鹽

糖 125g

粟膠/水苔麥芽 1湯匙

水 1湯匙

雲呢拿香油 1茶匙

1) 所有材料放入煲內, 用中火煮溶

2) 一路用中火煮約10分鐘, 其間會滾起泡泡, 不用擔心, 只要不滾瀉就可以, 約接近7或8分鐘時, 糖漿會由半透明白色轉至淡黃色, 其間輕輕攪拌幾下, 用溫度計量一下, 糖溫到150度即熄火, 此時糖漿顏色會是淺啡色

3) 將糖漿倒入模內, 待冷卻後, 放入密實盒內一晚

4) 取出適量的3)用木棍扑碎, 放幾粒在每粒倒模朱古力內, 再唧入榛子朱古力

5) 此食譜出來的份量, 可以供多次倒模朱古力內餡用, 但不要將食譜再拆細, 因為太小是很難操作, 只要將出來的成品, 放入密實盒內保存即可, 用時取出扑碎。





參考:

倒模朱古力~樂家杏仁糖




Lyric loves


16 則留言:

  1. 唔錯唔錯.
    [版主回覆11/26/2008 14:08:00](Empty)

    回覆刪除
  2. 皮薄餡靚喎~~對著朱古力...我真係投降了
    [版主回覆11/26/2008 14:07:00]去亞sir度上番一堂, 實掂!

    回覆刪除
  3. 愛吃愛旅遊的陳小姐2008年11月25日 上午3:22

    你好勁呀... 見到都超想食, 因為我都好鍾意食樂家杏仁糖架....! 搵日我又整下先...! hehe~
    [版主回覆11/26/2008 14:07:00]好呀, 味道好似架!!

    回覆刪除
  4. 呀, 你近期愛上做古力.  我喜歡吃 truffles
    [版主回覆11/26/2008 14:07:00]愛上左好耐了........

    回覆刪除
  5. 樂家杏仁糖  我超鍾意
    曾幾何時 【樂家杏仁糖】是每年我指定我宜家的老公要送的新年賀禮
    [版主回覆11/26/2008 14:06:00]我就久唔久會買一包仔比自己食哩!

    回覆刪除
  6. 唔得啦,今個星期日一定要行動
    [版主回覆11/26/2008 14:06:00]好!! 等你的成品哩!

    回覆刪除
  7. 蕭阿蓮之蕭家廚房2008年11月25日 上午10:03

    水苔麥芽 係邊度買到?
    [版主回覆11/26/2008 14:05:00]各烘焙店都有售哩

    回覆刪除
  8. 好多古古力呀,我又要食!!!
    [版主回覆11/26/2008 14:05:00]怕肥嗎? 不過我都係咁照食哩!

    回覆刪除
  9. 正!
    [版主回覆11/26/2008 14:05:00](Empty)

    回覆刪除
  10. 呢個餡好正喎!今日去左二記買朱古力,一於係weekend再戰倒模朱古力, 同埋多謝你的食譜分享呢!
    [版主回覆11/26/2008 14:05:00]喂! 戰完通知聲!!

    回覆刪除
  11. (Empty)
    [版主回覆11/26/2008 14:04:00] 老師讚我喔~~~

    回覆刪除
  12. 回報.....回報.....今日巳經完成倒模朱古力勒!
    [版主回覆11/29/2008 18:40:00]見到哩!!! 個焦糖餡好吸引喎!!

    回覆刪除
  13. 你好呀,想問吓你煮呢個crunch,step 3係將啲糖漿倒入模裏。想知倒入邊類型嘅模,同埋使唔使塗油呢?
    [版主回覆12/07/2008 22:58:00]我用14CM X 14CM方型模, 但其實用咩模都無所謂, 因為最後都會搞碎佢哩!
    另外不用塗油, 因為糖內有牛油, 一凝固後, 就自動跟模分離, 好易脫模架!

    回覆刪除
  14. 我覺得普通膠模很難脫模吖…我都是叩碎左,係咪整親都會叩碎個模呢?還是要買好貴好貴的模呀?
    [版主回覆01/10/2009 12:31:00]放張不沾布入去, 或者真接倒在不沾布上都可以, 唔洗一定用模, 反正最後都整碎D糖咯!
    用不锈鋼模都可以架, 方便又易脫模!

    回覆刪除
  15. 我是指倒模朱古力個模呀…因為之前我試過整倒模朱古力,但叩朱古力時,卻給我叩碎了。倒模朱古力的模是應買款才對呢?是軟膠那種?還是硬的膠那種呢?因為我試過買20元的硬膠朱古力模,卻在叩朱古力出嚟時叩爛了。
    [版主回覆01/10/2009 19:05:00]係硬膠, 如: http://www.twinsco.com/GenProduct.php?pdtcode=816061
    如果你調溫做得好, 根本唔洗用力, 一反轉個模D朱古力都會自己跌出力, 唔洗用好大力扣出

    回覆刪除
  16. 我想問下外殼"普通調溫的苦甜朱古力"係點做架?
    可唔可以教下我丫?

    回覆刪除