2009年2月25日 星期三

倒模朱古力(with raspberry ganache by Jeffery Koo's choc class)




剛在星期天的朱古力煮餡班, 將即場煮好的raspberry ganache" 打包外賣"回家, 用了兩個不同模, 相同的轉印紙, 做了兩大盤倒模朱古力, 好味!!

但晚上照的相片, 依舊是很差! 完全看不出朱古力的光澤, 真的想把它換掉, 可惜, 近來都已經很敗家, 怎辦好哩...

餡料食譜不能公開, 但喜歡煮餡的朋友, 可以多多參考以下網頁:

http://www.worldchocolatemasters.com/en/706

是否好介紹呢?!




16 則留言:

  1. Thanks for sharing, 真的好介紹呀! 
    包餡都剩好多, 我仲未開工整啊! 妳用Johnny定係古sir既封底手法??
    [版主回覆02/25/2009 20:12:00]係JOHNNY 個封底法! 其實, 我上完佢堂之後, 一路都有修改一下製作過程, 務求做得"乾淨" D 唔好整到周圍都係。
    好似封底咁, 我會預先將轉印紙裁到剛好個模的大小, 當最後一刮時, 多餘的朱古力就只會流在模邊, 用抺刀刮走去, 就好乾淨, 唔會咁易整污糟雪櫃同其他地方, 而裁好轉印紙, 咁張又唔會"FING來FING去"同唔同黏到刮出來的古力。

    回覆刪除
  2. 果然好介紹
    [版主回覆02/25/2009 21:43:00]客氣勒!

    回覆刪除
  3. 衰鬼, 唔記得讚妳個曲奇, 我好鍾意食呀, 係咪提子燕麥曲奇? 好似仲有杏仁粒添, 唔知有無食錯呢?
    [版主回覆02/25/2009 21:43:00]無錯, 係提子燕麥曲奇, 食譜在此: http://hk.myblog.yahoo.com/meowylyric/article?mid=4672

    回覆刪除

  4. 我都好想上朱古力班,不過一直無時間

    回覆刪除
  5. 0的古力好似好好味咁 仲有您個心心模有0的條紋好靚 ~~~~~!

    回覆刪除
  6. 妳都用了金盃條紋模! 兩個模的效果都好好呀! 不過光澤會冇咁好, 加左幾多可可油? 個模有冇黏朱古力呀?
     
    我多用koo sir的封底法, 安全d :p 和不易有氣泡. 我成張檯先舖膠檯布, 操作的地方舖一塊大牛油紙收集脫落的朱古力, 都ok方便.
     
     
    [版主回覆02/26/2009 14:25:00]過光澤會冇咁好, 加左幾多可可油? <--- 5-6% 咋
    個模有冇黏朱古力呀? <- 完全無哩
    封底呢, 我都係用johnny方法, 但裁好轉印紙先封, 所以比"古仔"個方法更乾淨, 嘩哈哈!!

    回覆刪除
  7. EEE~~ 第一張相果個模我都有啊~~ 感覺好高貴呢~

    回覆刪除
  8. 見到你做的朱古力好靚,都好想學做,但如果完全未學過朱古力制作,應該學咩先呢。
    [版主回覆02/26/2009 14:21:00]先上調溫班, 超推介"創意西點教室"

    回覆刪除
  9. 咦...古古力好靚噃! 模型又靚.

    回覆刪除
  10. 轉印紙既效果好好呢,有時間都去學整朱古力!

    回覆刪除
  11. ".... 真的想把'它'換掉...." 你想換'古力'? '相雞'? 定係間'屋' ??

    回覆刪除
  12. 好正咁呀, 本來我對朱古力興趣麻麻, 但個餡好吸引, 因為有raspberry呀

    回覆刪除
  13. 嘩........我入來你處. 貓姐處我都............................ 見到你地既朱古力好美呀. . 我... 唔知幾時先做得到. he he.. 換啦換啦. 一部好既相機可以令到你既製成品變成101分. Yeah.. .. 我介紹你用N記, 因為.佢d色夠sharp ar.. hohoho.. 我做完魔鬼了.Yeah

    回覆刪除
  14. 回家交功課呀!!!勁勁勁....
    多謝你介紹呀!!

    回覆刪除
  15.  thanks for sharing

    回覆刪除
  16. 照片前方的黑影是你嗎?唔使買過間屋了,
    你下次轉位置拍照好了,因光源在你的後方。

    回覆刪除