曾經紅爆網絡的曲奇, 超超超酥, 超超鬆化, 入口即溶, 就是好好好吃!!!
材料簡單, 做原味, 可可味, 抺茶味, 雙色,又加杏仁粒, 罌粟籽, 芝麻, 乾果... 變化多端, 只要想得出都可以做到!
還可做成撻皮, 也可做鳯梨卷皮, 簡直是百搭喔!!
材料: | (約15g x 24個 曲奇) | |
木薯粉 | 125g | (可用木薯粉, 馬鈴薯粉亦可) |
低筋麵粉 | 60g | (做原味的話則低筋麵粉80g) |
可可粉 | 20g | |
牛油 | 125g | (室溫放軟, 備用) |
糖霜 | 40g | (糖份比較低, 讚!) |
做法: | |
1) | 木薯粉, 低筋麵粉, 可可粉, 一起過篩備用 |
2) | 牛油加糖霜打至發白, 將1)加入用膠刮拌勻成團 |
3) | 麵團用保鮮紙包好, 放入雪櫃一小時後取出 |
4) | 將麵團分成15g一個小麵團, 搓圓, 用叉在上面壓上花紋 |
5) | 排好在焗盤上, 180度焗15-20分鐘, 取出放在架上放涼即成 |
木薯粉
牛油放軟加入糖霜打發
打發好的樣子
木薯粉, 低粉, 可可粉一同過篩
用膠刮拌勻成團
團用保鮮紙包好, 放入雪櫃一小時後取出
麵團分成15g一個小麵團, 搓圓, 用叉在上面壓上花紋
Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
回覆刪除An Thái Sơn chia sẻ trẻ sơ sinh nằm nôi điện có tốt không hay võng điện có tốt không và giải đáp cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như địa chỉ bán máy đưa võng ở đâu uy tín.